donderdag 7 maart 2013En toen was het stil..

Nooit. Nooit had ik gedacht dat ik afscheid van jou ging moeten nemen. Van jou toch niet?

Toen ik drie jaar geleden op jonge leeftijd kanker kreeg, vond ik na wat google’n jouw naam. Ik belde je op en vertelde dat ik op zoek was naar wat ondersteuning. We hebben meteen een uur aan de telefoon gehangen, het was duidelijk, jij begreep wat ik bedoel. Gelukkig belde je me de week erop nogmaals en overtuigde me om mee te gaan op vakantie, anders had ik waarschijnlijk nooit de stap durven zetten. Achteraf vertrouwde je me toe dat we jammer genoeg veel meer gemeen hebben dan louter een persoonlijke klik. Er ontstond een band met verschillende dimensies.

Samen met de begeleiding droeg je de vakantieweek van de VLK. Die weken moeten voor jou ongelofelijk zwaar zijn geweest maar je genoot er zo van, dat vertelde je me nog. Je ging intense momenten niet uit de weg, iedereen heeft wel zijn verhaal bij jou gedaan. Hoe heb je dit allemaal gedragen? Maar ook de grappige momenten nam je er zo graag bij. Weet je nog hoe je mijn pruik met lange haren hebt opgezet en zo door de gang bent gaan wandelen? Joery zei toen ‘dag mevrouw’ tegen jou, hij herkende je gewoon niet, je kwam bijna niet meer bij van het lachen.

Afgelopen november vierden we het tienjarig bestaan. Je was erbij. En niet gewoon erbij, ik denk dat je echt tot diep in je reserves bent gegaan. Terwijl ik zelf ’s middags lag te slapen, zat jij al te vertellen en lachen bij de groep op de boot. Toen ik ’s avonds na het feest waarop we veel hebben staan dansen tegen 2u uitgeput naar mijn bed ging, stond jij nog te shaken en ging gewoon door tot’s morgens vroeg. Waar haalde jij die energie, waar haalde je die mentale veerkracht toch? Het was duidelijk, je levensdrang was zo groot, je zou niet opgeven.

Ik heb de afgelopen dagen al vaak over je gepraat. Over één ding zijn we het allemaal eens, je bent een echt voorbeeld geweest voor iedereen. Je veerkracht, ongebreideld optimisme, enthousiasme, kracht en onbevooroordeeldheid waren indrukwekkend. Je hebt ons allemaal een stukje gevormd, tot wie we nu zijn. Je hebt ons getoond hoe het moet. De vlammetjes in hun hart maar zeker ook mijn hart hebben een extra glans gekregen door jou. Je hebt zoveel betekend voor zoveel mensen. Dit is onuitwisbaar en zal nooit vergeten worden, je leeft verder in mij maar ook in alle jongeren die onder jouw leiding mee zijn gegaan op vakantieweek.

Lieve Liliane, ik ben er helemaal kapot van dat ik je moet loslaten. Ik weet even niet goed meer hoe het allemaal moet. Mijn voorbeeld, mijn soulmate is zoek. Hoe moet ik het redden zonder jouw intense babbeltelefoontjes, smsjes, jouw raad en verstandige kijk op de wereld? Je leerde me voor het maximum te gaan zowel privé als in mijn ziekteproces. Je toonde me dat je soms moeilijke beslissingen moet nemen in het leven, om gelukkiger te worden. Wat ben ik ongelofelijk blij dat ik je heb leren kennen. Zonder jou stond ik niet waar ik nu sta in het leven.

Toen ik herviel, en nog eens herviel vergat je niet te smsen of te bellen. Je steun en luisterend oor waren onuitputbaar. Tot in de lente van vorig jaar slecht nieuws als een bliksem insloeg bij jou. Een shock voor iedereen. De laatste maanden waren voor jou heel intens en zwaar maar zelfs dan nog vroeg je steeds aan mij of alles wel ok was. Altijd die bezorgdheid, die zorgzaamheid. Mijn slagzin was ook de jouwe; altijd alles met liefde doen. Wel, je hébt dit gedaan, en dan nog wel op een grandiose manier.

Lieve Liliane geef je me de kracht om jouw afwezigheid te plaatsen, een betekenis te geven? Want het verdriet is immens groot, ik ben het noorden kwijt, wijs je me de weg van waar je nu bent? En ik geloof; ooit zien we elkaar terug, dat ben ik zeker, ik vind je wel, ik zal blijven zoeken. Maar tot dan moeten we elkaar even missen, nemen we even afscheid en dat doe ik met de woorden die jij zo vaak hebt gebruikt de laatste maanden: ‘mateke, ik zie u graag.’x

 

Liliane*

1/11/68 - 2/03/13

- publicatie met toestemming van de familie -

 

 
 

1 opmerking:

 1. Cindyke,

  Een prachtig eerbetoon dit.
  Liliane zit in mijn hart, zoals jij in mijn hartje zit.

  Dikke knuffel lieve vriendin.
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen